MIEJSCA, HISTORIE

„Go Fishy” – najlepsza restauracja w Henties Bay

Gdy tylko dowiedziałam się, że Polacy prowadzą restaurację „Go Fishy” w Henties Bay, od razu dodałam to miejsce do mojej listy „must see”. I przy pierwszej okazji zajechałam tu na obiad.

UWAGA: restauracja nadal działa, ale Tomek musiał ją sprzedać (kryzys COVID dotarł i tutaj).

„Go Fishy” – najlepsza!

Byliśmy ekipą siedmioosobową, więc uznaliśmy, że zamówimy „Seafood platter for 6”. To co pojawiło się wkrótce na naszym stole przerosło nasze oczekiwania! Na olbrzymiej patelni były pyszne ryby, krewetki, małże, kalmary… Wszystko idealnie świeże, bo złowione dziś rano. Niebo w gębie! Po drugiej butelce białego wina byliśmy bliscy poproszenia tu o azyl! Dość powiedzieć, że są ludzie, którzy specjalnie tak planują swą trasę po Namibii, by wpaść tu na obiad lub kolację. Wcale im się nie dziwię!

Danie dla sześciorga – w siedmioro nie daliśmy rady zjeść wszystkiego! Pycha!
"Go Fishy" - widok na ogródek i wejście. I jak tu się nie skusić na obiad?
„Go Fishy” – widok na ogródek i wejście. I jak tu się nie skusić na obiad?
Jest tu nawet miejsce do wyszalenia się dzieci!
Jest tu nawet miejsce do wyszalenia się dzieci!
Stylowe wnętrze "Go Fishy". Uwielbiamy takie klimaty!
Stylowe wnętrze „Go Fishy”. Uwielbiamy takie klimaty!

„Go Fishy” to urokliwa restauracyjka, z przytulnym wnętrzem i ogródkiem. W chłodniejsze dni rozpalane jest ognisko, w cieplejsze można schować się w cień parasoli. Otoczenie i całe wnętrze pełne jest marynistycznych detali: rzeźb i dekoracji wykonanych z wyrzuconych przez morze drewienek, zdobione sieciami i elementami z rybackich kutrów. W końcu jesteśmy w rybackim mieście nad Atlantykiem, a to zobowiązuje!

Urokliwe detale w restauracji. To miejsce jest pełne takich drobiazgów!
Rybka na jednej ze ścian.
Rybka na jednej ze ścian.

A w menu…

W menu „Go Fishy” są głównie owoce morza, ale znajdziemy tu też dania z grilla, dziczyznę, sałatki i desery. Ceny bardzo przyjazne! Za talerz dla dwojga pełen owoców morza zapłacimy 395 N$. Czego nie zjemy – możemy poprosić o zapakowanie na wynos. Koniecznie warto tu też spróbować piwa z browaru Skeleton Coast Craft Beers działającego w Henties Bay. Do wyboru są „Captains Courage Wheat Ale” (4,5%) oraz „The Dark Dunedin Star Amber Weiss Beer” (5%) Kierowcy kupują na wynos (do spróbowania na campingu), bo jak wiadomo „Don’t drink and drive!”

Tomek prezentuje piwo lokalnego browaru. Doskonałe!
Tomek Fidytek prezentuje piwo lokalnego browaru. Doskonałe!
Widok "Go Fishy" od strony. ulicy Benguela.
Widok „Go Fishy” od strony ulicy Benguela.

Właściciele

Asia i Tomek, właściciele tego miejsca to barwne postaci. Podczas mej wizyty akurat Asia była w terenie, ale udało mi się spotkać Tomka. Jest nie tylko doskonałym kucharzem, lecz także przewodnikiem, który chętnie dzieli się swoją wiedzą. W ciągu godziny jakie spędziłam w „Go Fishy” doradził parze Brytyjczyków co ciekawego mogą zobaczyć w okolicy, pomógł planować trasę inne parze na self drive i opowiedział mi o słonych jeziorkach, w których można się kąpać!

Jeśli zatem będziecie jechać ze Swakopmund do Cape Cross warto zajechać tu i zamówić sobie obiad – będzie gotowy akurat gdy wrócicie (można też zamówić dania na wynos). Najedzeni możecie ruszać dalej, na podbój Spitzkoppe lub innych miejsc.

„Go Fishy” jest na ulicy Galjoen 148, na rogu z ul. Benguela. Tel. 081 25 25 400, czynna codziennie 11.00-21.00. Więcej info na ich stronie na FB.

A jeśli jesteście w okolicy – na nocleg warto zatrzymać się w urokliwym hoteliki Desert Rendezvous (zawsze bardzo wysoko ocenianym przez gości) także prowadzonym przez Asię i Tomka! Strona hoteliku jest TU.

W Henties Bay szukajcie ulicy Galeonu :)
W Henties Bay szukajcie ulicy Galeonu 🙂
Mapka z Google Maps. Teraz na pewno tu traficie!
Mapka z Google Maps. Teraz na pewno tu traficie!

Przeczytaj o jedzeniu w Namibii!