Jedzenie – zakupy i restauracje

Zebraliśmy dla was podstawowe informacje jakie jedzenie jest w Namibii. Te info przydadzą się zarówno podczas podróży self-drive jak i wyjazdów z biurem podróży!

Kanapka z supermarketu. Wszystko świeże i pyszne.
Kanapka z supermarketu. Wszystko świeże i pyszne.

Jedzenie praktycznie:

  1. Zakupy najlepiej robić w supermarketach typu Woermann, Pick’n’pay, OK Grocer, Spar, które są znakomicie zaopatrzone niezależnie od wielkości miasta. Znajdziemy tu większość marek znanych w Polsce oraz towary miejscowe z metkami po angielsku.
  2. Niekiedy w supermarketach nie ma alkoholu, który jest sprzedawany w Bottle Store – znajdującym się często w tym samym budynku ale dostępny przez osobne wejście. Przeczytaj wpisy: Alkohole w Namibii, Ceny alkoholu w Namibii.
  3. W działach mięsnych (oraz w kioskach na campach) można dostać gotowe zestawy na grilla (nazywanego braai lub barbecue): kiełbasy, dziczyznę, kotlety, kurze udka…
  4. Produkty spożywcze w sklepach są takie jak w Polsce, znajdziemy tu wiele globalnych marek. Wszędzie dostaniemy chleb wędliny, sery (praktyczniejsze są topione), jajka, dżemy, pomidory, ogórki, jabłka, banany. Na podróż dobrze się sprawdzają puszki (z fasolką, groszkiem, kukurydzą etc)
  5. Wegetarianie dadzą radę: w sklepach są kasze, makarony, owoce, warzywa. W restauracji najlepiej wytłumaczyć, że nie jadasz istot z oczami (bo mogą uznać, że ryba lub kurczak to nie zwierzę).
  6. Jedzenie bezglutenowe kupisz tylko w największych miastach.
  7. Polskie jedzenie – w sklepach bywają ogórki konserwowe Polish Gherkins i batoniki Bakallandu.
W supermarketach Spar zdarzają się polskie ogórki konserwowe.
W supermarketach Spar zdarzają się polskie ogórki konserwowe.
Bakalland podbił rynek w Namibii! :)
Bakalland podbił rynek w Namibii! 🙂

Sklepy, restauracje:

  1. W sklepach są sprzedawane gotowe kanapki. To świetna opcja jak masz mało czasu by samemu je przygotowywać.
  2. „Sandwich” w menu to często wielki kawał bułki z różnymi dodatkami mięsa i warzych oraz czasem z frytkami. Można się tym najeść!
  3. W restauracjach warto spróbować świeże owoce morza w miastach na wybrzeżu np. kalmary w cieście, a także potrawy na bazie dziczyzny np. kotlet z oryksa lub kudu, dzieci ucieszą frytki i pizza. Cena dań dla dzieci ok. 40 N$, dania obiadowe dla dorosłych w cenach od 100 N$.
  4. Im droższa restauracja tym ładniej będzie podany deser (i odpowiednio mały!).
  5. Warto pamiętać, iż poza sezonem na większości campów i farm ich restauracje nie prowadzą kuchni i mogą przygotować jedzenie tylko po wcześniejszym zamówieniu telefonicznym.
  6. W sklepach można kupić wiązki drzewa (20-50 N$) i węgiel drzewny (ok. 30 N$) do samodzielnego przygotowania posiłku na ognisku.
  7. Tam, gdzie są słonie (Palmwag, Purros) – nie zostawiaj jedzenia na wierzchu (zwłaszcza warzyw i owoców!). Chowaj je do zamykanych pojemników lub lodówki i zamykaj na noc w aucie.
  8. Tam, gdzie są małpy (Waterberg, nad Kunene) – pilnuj kanapek i wszelkiego jedzenia ale i części ekwipunku (aparaty, kosmetyczki,…)!
  9. Okruchy chleba są bardzo niebezpieczne dla pustynnych ptaków! Nie dokarmiaj ich!
Supermarket - dział ze słodyczami / przekąskami. Jedzenie herbatników do porannej kawy - pycha!
Supermarket – dział ze słodyczami / przekąskami. Jedzenie herbatników do porannej kawy – pycha!
Płatki śniadaniowe, przyprawy, napoje, ciastka - w większych miastach mamy większy wybór towaru.
Płatki śniadaniowe, przyprawy, napoje, ciastka – w większych miastach mamy większy wybór towaru.

WAŻNE: Gdy robisz zakupy w sklepie nie wyrzucaj paragonu! Przy wyjściu zapewne zostaniesz poproszony o jego pokazanie.

WAŻNE: W okolicy Etoszy jest pas kontroli weterynaryjnych: nie wolno przewozić mięsa (dziczyzna, wołowina) z północy na południe. Raczej nie skonfiskują biltongu lub kurczaka pakowanego próżniowo, ale najlepiej nie mieć mięsa w lodówce.

Więcej o jedzeniu (i piciu):

Michaś sprawdza, na ile dni wystarczy nam puszek. Etykiety wyglądają znajomo :)
Michaś sprawdza, na ile dni wystarczy nam puszek. Etykiety wyglądają znajomo 🙂
Stara zasada: im droższa restauracja - tym mniejsze dania... Ale jakie pyszne!
Stara zasada: im droższa restauracja – tym mniejsze dania… Ale jakie pyszne!
Jako poranna dawka energii doskonale sprawdzą się twarde herbatniki (rusk), które można moczyć w kawie.
Jako poranna dawka energii doskonale sprawdzą się twarde herbatniki (rusk), które można moczyć w kawie.

Więcej zdjęć z Afryki? Zajrzyj na naszą stronę African Dream!


Więcej o Namibii w książce naszego autorstwa: NAMIBIA. Przez pustynię i busz.
Do kupienia w naszym sklepie internetowym na ALLEGRO!


(c) TravelNamibia.pl