NAMIBIA – Biltong – lokalny przysmak

Biltong to najpopularniejsza w południowej Afryce przegryzka. Coś jak u nas guma do żucia czy chipsy. To suszone mięso w najróżniejszych postaciach i smakach. Doczekało się nawet swojego…. festiwalu!

Biltong – specjał z południowej Afryki

Powstał w RPA jako pomysł na przechowanie mięsa w erze przed lodówkowej. Suszone mięso można było długo przechowywać i nie trzeba było martwić się co zrobić z mięsem większego zwierzęcia, które nie sprzedane i przerobione natychmiast po prostu się marnowało. Kraje, w których to jedzenie stał się kultowym daniem to RPA, Namibia, Botswana i Zimbabwe. Wytwarzany był z mięsa wołowego i antylop z kudu i oryksa na czele. Jest wiele sposobów jego wykorzystania. Są przepisy na muffinki z biltongiem, tartę, pizzę,…

Biltong - różne smaki do wyboru.
Biltong – różne smaki do wyboru.

Dawniej do jego wytwarzania wykorzystywano dwa najsuchsze miesiące w roku. Pomagał wiatr przyspieszający schnięcie. Teraz są nawet domowe suszarki, jeżeli chcecie go przygotować samodzielnie.

Ten przysmak może mieć różne formy. Skrawki, pasemka, warkoczyki, kiełbaski, większe kawałki do samodzielnego krojenia. Na wagę jest w każdym większym sklepie (w supermarketach są spore stoiska) lub w torebkach pakowane po kilkadziesiąt gramów do kupienia m.in. na każdej stacji benzynowej.

Podczas przygotowywania najważniejsza jest jakość mięsa i sposób jego krojenia. Są dwa etapy – pierwszy to wykrawanie kawałków mięsa do suszenia, a później krojenie na cienkie płatki do jedzenia. Pierwsze krojenie jest zawsze wzdłuż włókien, drugie w poprzek.

Jest też przyprawiany na mnóstwo sposobów dając urozmaicone smaki. Sól jest tu jedynym konserwantem, ale nie jest jej dużo i nie daje nieprzyjemnego uczucia, że właściwie to jemy samą sól… Nie mylcie biltong z jerky – ten drugi wygląda podobnie, ale mięso jest poddawane obróbce termicznej grubiej krojone i gumiaste.

Jaki ja uwielbiam najbardziej? Chilli oraz pepper. Lubię zdecydowane smaki i te są dla mnie najlepsze. Można też biltong przegryzać orzeszkami lub mieszanką orzechowo-owocową. Pycha!

Filmową relację znajdziesz tutaj:

 

O naszej wyprawie po Namibii przeczytasz na portalu Małego Podróżnika tutaj!

Poznaj menu w namibijskich restauracjach!


Więcej o Namibii w książce naszego autorstwa: NAMIBIA. Przez pustynię i busz.
Do kupienia w naszym sklepie internetowym na ALLEGRO!


(c) TravelNamibia.pl