Menu w restauracjach namibijskich
Menu miejscowych restauracji nie różni się zbytnio od europejskiego. Kulinarnie Namibia słynie z mięsa. Polecamy dziczyznę, a szczególnie mięso antylop. Poniższy słownik pomoże wam w zamawianiu dań w restauracji i zakupach jedzenia.
Spis treści:
Mięso
game – dziczyzna
oryx, kudu, springbok – antylopy
lamb – baranina
pork – wieprzowina
rib – żeberka
liver – wątróbka
eisbein – golonka
oxtail – ogon wołowy
steak – stek (z wołowiny)
t-bone steak – stek z kością z polędwicy i rostbefu przedzielonych kością kręgosłupa
sirloin steak – befsztyk z polędwicy
rump steak – rumsztyk (twardszy)
filet mignon – polędwica (delikatny stek)
ribeye stek – antrykot z żeber
sirloin – polędwica (część grzbietowa)
steak tartare – tatar (polędwica z żółtkiem)
schnitzel – sznycel
cordon bleu – kotlet panierowany (ser i szynka owinięte sznyclem)
chops – kotlety siekane
bratwurst – kiełbaski grillowe, często w formie długiej spirali
pork belly – boczek wieprzowy
Owoce morza
oysters – ostrygi
cockles – małże
prawn – krewetka (duża ok. 12 cm)
shrimp – krewetka (mała ok. 5-8 cm)
shellfish – skorupiak
mussel – omułki
snail – ślimak
crayfish – rak
calamari – kalmary
Ryby
salmon – łosoś
barbel – brzana (karpiowate)
hake – morszczuk (rzadziej: dorsz)
cod – dorsz
kabeljou (kob) – dorsz
kingklip – miętus królewski
sole – sola (szlachetna ryba morska)
butterfish – pompil pacyficzny / żuwak (ryba morska z rodziny okoniokształtnych)
tuna – tuńczyk
mackerel – makrela
carp – karp
dorado – dorada (okoniokształtna)
tilapia – ryba okoniokształtna
monk – żabnica
Warzywa
parsley – pietruszka
butternut – dynia
beetrot – burak
sauerkraut – kapusta kwaszona / kiszona
rotkohl – kapusta czerwona
pickles – ogórki kwaszone
asparagus – szparagi
lentil – soczewica
butterbean – fasolka półksiężycowata
Jajka
scrambled eggs – jajecznica
sunny side up – jajko sadzone
poached egg – jajko w koszulce
fried egg – jajko smażone
boiled – jajko gotowane (na twardo poproś o: hard boiled 10 minutes egg)
Przyrządzanie, doprawianie
crumbed – panierowany (kruszony)
dusted in flour – panierowane w mące
braised – duszony
stew – potrawka, gulasz
jus – brązowy sos z tłuszczu po mięsie
gravy – sos pieczeniowy
crispy – kruchy, chrupiący
topped – dekorowany, z dodatkiem
toppings – dodatki
skewer – szaszłyk
peri-peri (pili-pili) – ostry sos na bazie czerwonych papryczek
garlic butter – masło czosnkowe
stir-fry – smażone mięso / warzywa / makaron (danie z kuchni azjatyckiej)
monkey gland – sos typu BBQ na bazie cebuli, czosnku i żeńszenia
well done – dobrze wysmażony (np. stek)

Dodatki / dania mączne
brotchen – bułka
burger – kanapka z mięsem (duża!)
pasta – makaron
tagliatelle – makaron wstążki
rösti – placki ziemniaczane
bratkartoffeln – smażone ziemniaki
spring roll – sajgonki, naleśniki mięsno-warzywne
pancake – naleśnik
wrap – płaski chleb owinięty wokół nadzienia (jak tortilla lub pita)
poppadom (papadum, papad) – indyjskie cienkie placki jak chipsy lub nachos.
quiche – placek z kruchego ciasta i jajecznicy, może być z nadzieniem warzywnym / mięsnym
mieliepap – kasza z mąki kukurydzianej (w Afryce nazywana też ugali, nsima, posho)
roquefort salad – sałatka z ostrym serem owczym (niebieski, pleśniowy)
Słownik opracowany na bazie menu w restauracjach w Namibii. Warto go wydrukować lub wgrać do smartfona/tabletu i zabrać ze sobą w podróż – dzięki temu łatwiej będzie ci zamówić danie na miejscu.
Smacznego!
Anna i Krzysztof Kobusowie
POBIERZ MENU W FORMACIE PDF: NAMIBIA_menu_PDF_travelnamibia_pl
ZOBACZ RÓWNIEŻ: CENY W RESTAURACJACH W NAMIBII I PRZYKŁADOWE MENU
Zobacz blog Anki AfrykAnka.pl!
travelnamibia.pl